Mijn ontdekking in de trail run is begonnen toen ik mijn vriend vorig jaar leerde kennen.

In mijn tienerjaren ben ik begonnen met fitness en het opbouwen van mijn conditie. Mijn doel van vorig jaar was het opbouwen van mijn conditie om zo verschillende hoogste bergen ter wereld te bewandelen. Ik kwam na mijn conditietest erachter dat mijn conditie nog lang niet goed was. Een van de beste manieren om mijn conditie op te bouwen was hardlopen. Ik hield totaal niet van hardlopen en dan alleen 15 minuten op een loopband, omdat het moest van mijzelf. Daarnaast vond ik hardlopen over een verharde weg niks. Ik vond op de verharde wegen te druk. Ik kon daarin geen ontspanning en plezier vinden. 

Toen mijn vriend zei dat zijn doel was om 100 km in een jaar tijd te bereiken (en dat heeft die gehaald! 😊), dacht ik wauw 100 km (oftewel ultra trail)! En wat is trail run? 

Eenmaal aan het daten ben ik ook samen met hem gaan hardlopen in de natuur. Ik kwam na hard werken voor mijn studies en verschillende (bij)banen niet zo vaak meer in de natuur. En dat is eigenlijk wel zonde. Tijdens het trail runnen genoot ik van de rust, de natuur en de dieren. Bovendien vond ik het heerlijk om in de regen met verse frisse lucht te hardlopen, de geur van de bossen en de verschillende soorten landschappen. Ik begon de natuur en mijzelf meer te waarderen. Elk keer is het anders en zie je nieuwe dingen. Ik had weer het gevoel dat mijn lichaam en geest weer één waren. Ook vond ik het fijn om even weg te zijn van de drukke maatschappij. Tegenwoordig is alles ‘’moeten’’ en ‘’presteren’’. Ik had het gevoel dat ik even tijd voor mijzelf had.

Daarnaast bouwde ik conditie op. Ik heb een auto-immuunsysteemziekte in de vorm van coeliakie (glutenintolerantie). Coeliakie is een chronische ziekte waarbij mensen niet tegen gluten kunnen. Gluten is een complex mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen. Het is een aandoening waarbij het lichaam heftig reageert op de inname van gluten. Bij een auto-immuunziekte maakt het afweersysteem antistoffen aan die lichaamseigen cellen aanvallen. Dit leidt tot een ontstekingsreactie. Bij coeliakie is dat in de dunne darm. Daarmee beschadigt het slijmvlies met als gevolg dat belangrijke voedingsstoffen minder goed opgenomen worden. Verschillende klachten die kunnen ontstaan zijn onder andere botontkalking en vaak erg moe zijn.

Door het trail runnen zijn mijn botten wat verbeterd en heb ik meer energie. Ik merkte dat trail runnen mij goed deed, zowel voor mijn lichamelijke als mentale gezondheid. 

Toen mijn vriend en ik samen een weekend weggingen voor zijn Cauenbergtrail van 30 km zag ik voor het eerst hoe zo’n Trail Run event werd georganiseerd. Het waren erg leuke mensen, gemoedelijk, gezellig en ze hadden echt respect voor de natuur. Toen dacht ik: ik ga mijn eerste 10 km doen. Ik ga het proberen ook al heb ik nog 3 weken de tijd om daarvoor te oefenen. Het was mij gelukt en het smaakte naar meer. Het was verslavend!

Binnen 6 maanden heb ik mijn eerste 23 km trail run gedaan, terwijl mensen dachten dat het niet zou kunnen. Maar mijn lichaam gaf al aan dat ik er klaar voor was. Nu ga ik dit jaar voor mijn eerste marathon trail run.

In oktober 2019 heb ik samen met de ouders van mijn vriend achter de schermen geholpen voor zijn allereerste 100 km. Dat was een bijzondere ervaring die  ik nooit zal vergeten. Zie voor meer informatie en de blog hierover op zijn blog

Op dit moment wilt mijn vriend zijn tweede 100 km in oktober 2020 halen met als goed doel Coeliakie: geld inzamelen voor meer onderzoek en genezing naar coeliakie (aangezien het hebben van coeliakie op dit moment voor je hele leven is en niet te genezen is).

Het doel van mijn platform is dat ik mensen wil inspireren en wil laten zien hoe geweldig trail running kan zijn en wat het doet met je lichamelijke en mentale gezondheid. Trail running doet echt veel met de mens. Daarnaast is het doel van dit platform om trail runnen te promoten en mensen te verbinden die het geweldig vinden om te trail runnen en dit koppelen met een mooi verhaal of een goed doel. 

Daarom zijn wij altijd geïnteresseerd om in contact te komen met jou! 

over trail run over charlotte blog
Footprints trailrun nature run health gluten mental health mindset