Wat is Trailrunnen?

Wanneer je eenmaal verliefd bent geworden op trail runnen, ontdek je dat er een hele wereld achter zit. Het is voor mij een soort subcultuur binnen het hardloopwereldje. Met eigen afstanden, bijzondere plekken ontdekken, natuur, eigen gewoontes en bijzondere mensen. Maar wat is precies trail runnen en is dat iets voor jou? 

Wat is trailrunnen?

Trail runnen is ‘off-road’ hardlopen. Dat betekent hardlopen door de natuur, over smalle paadjes (trails) en natuurlijke hindernissen zoals heuvels, bergen, rotsen en beekjes. Door trail runnen blijf je dicht bij de natuur en ervaar je de rust en hoe mooi de omgeving is.

Wat zijn de voordelen van trailrunnen?

Er zijn zoveel voordelen van trail runnen. Ik zet een aantal op een rijtje:

  • Je focust minder op snelheid

Met trail runnen ben je niet per se gefocust op de snelheid, maar meer op het gevoel lopen. Met dit speelse karakter is trail runnen minder stressvol. Iedere stap die je zet is anders door de wisselende ondergrond en vergt dus een goede concentratie. Daarmee ben je ook bewust van je lichaam. Je moet van te voren nadenken hoe je beweegt vanwege de afwisselende ondergrond. Je lichaam en geest worden weer één. Het is dus mindful hardlopen!

  • Je bouwt kracht op

Door trail runnen bouw je meer kracht op in je hele lichaam. Denk aan je benen, (onder)rug, buikspieren en enkels. Door de wisselende ondergrond train je boven- en onderlichaam doordat je steeds moet balanceren in een oneffe en heuvelachtige terrein.

  • Het beperkt de impact op je gewrichten

Door de afwisselende ondergrond beperkt de impact op je gewrichten waardoor je makkelijker langere afstanden kunt lopen.

  • Door trail runnen/hardlopen krijg je sterkere botten/gewrichten

Hardlopen vermindert ontstekingen in de gewrichten. Hardlopen verbeterd de botdichtheid. Door het gestamp van vele kilometers werkt het door tot in je gestel dat reageert door krachtige botten te maken. Daardoor is het zo hoe groter de afstand, hoe beter de botdichtheid.

  • Geniet van de natuur

Bij trail run evenementen krijg je voldoende tijd om de afstand goed uit te lopen. Daarnaast is trail runnen meer gebaseerd op het genieten van het moment dan het competitieve element. Je kunt dus letterlijk de tijd nemen om even stil te staan om de omgeving in je op te nemen en te genieten. Daardoor ben je minder gefocust op snelheid en tijd, maar probeer je op te gaan in de natuur.

Trailrunnen is meer dan lopen

  • Chille omgeving

De sfeer op een trailrunevent is geweldig! Mensen hebben voor de start al heel veel energie en enthousiasme in zich en staan al gezellig voor de start. Daarnaast is er geen sprake van 1000-en lopers die opgepropt staan in het startvak en ook niet een half uur voor de start het startvak in duiken voor een goede startpositie. Bij trailunevenementen in het bijzonder en trailrunnen in het algemeen is het gemoedelijker en relaxter.

  • Respect voor de natuur

Daarnaast hebben trail runners respect voor de natuur. Bij een aantal evenementen moeten de trail runners zelf een beker meenemen om bij verzorgingsposten te kunnen drinken. Indien er toch bekertjes zijn dan gooien de trailrunners die netjes in de prullenbak. Dat is bij een hardloop evenement niet altijd zo.

  • Belevenis en genieten

De basis van trail runnen is belevenis en genieten. Trail runnen in een onbekend (bergachtig) terrein vraagt een totaal andere mindset dan het lopen van een marathon. Tijdens trail runnen moet je anticiperen op de omgeving, de ondergrond, de weersomstandigheden etc. Daardoor is je gemiddelde loopsnelheid trager. Zeker als je hoogtemeters loopt. Daardoor moet je soms wandelen bij een steile klim. Bovendien kom je ook op bijzondere plekken terecht met bijzondere dieren.

  • Afstand

De afstanden zijn telkens anders bij een trailrunevenement. Daarnaast is 10 km trail runnen niet steeds dezelfde 10 km-ervaring. Door de veranderde omgeving en weersomstandigheden beleef je de 10 km elke keer anders. Soms is het nodig om te wandelen vanwege de hoogtemeters.

  • Natuur

Het lopen in de natuur is geweldig! Niet via brede gebaande paden met veel auto’s en fietsers, maar via slingerende routes, onverharde wegen, kleine paadjes, op het gras, op zand etc. Je weg zoeken langs oevers van snelstromende riviertjes, in het donker trail runnen, de geur van het bos en loslopend wild. Dat maakt trail runnen divers, belevenis en genieten van de natuur. Omdat veel trails door natuurgebieden gaan, is er vaak een limiet aan aantal deelnemers. Onder trail runners geldt een (ongeschreven) regel – dat ook bij evenementen goed te zien is – alles wat je meeneemt tijdens een trail, neem je ook mee terug!

  • Zelfvoorzienend

Trailrunnen geeft een gevoel van vrijheid en dat betekent ook dat je – vanwege de lange afstanden – je eigen spullen meeneemt zoals eten en drinken. Voordeel van de meeste trail run evenementen ten opzichte van hardloopevenementen is dat bij de verzorgingsposten genoeg eten en drinken aanwezig is. Niet alleen water, maar ook cola bijvoorbeeld om je suikers weer op peil te houden. De meeste trail runners hebben een rugzakje met daarin een waterzak voor het nodige drinken en koolhydraten in de vorm van bijvoorbeeld gelletjes en repen. Wie ruiger terrein opzoekt zijn bij veel trail runs evenementen verplicht om bijvoorbeeld extra kleding, een EHBO-setje, thermodekentje of stokken te hebben. Die hoef je niet altijd mee te nemen tijdens het trail runnen, maar bij een verzorgingspost kun je dat achterlaten met je naam erop.

  • Biertje staat voor je klaar

Sta niet gek te kijken als je na de finish je medetrailers met een groot glas bier in de hand ziet staan. Zeker in het Zuiden van Nederland (zoals Brabant en Limburg) en België. Daardoor kom je niet alleen met een fijn gevoel de finish over, maar kun je je helemaal verwennen en ontspannen van je geweldige prestatie

1 gedachte over “Wat is Trailrunnen?”

  1. super neer gezet.. en op je vraag terug te komen….ja dit precies zo beleef ik het ook.
    Grt Frans De Graaf “De Recreant”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *